Najbolje namirnice za doručak

40
809

sir doručakDanas, kada je život maksimalno ubrzan mi zaboravljamo pojesti i osnovne sastojke koji su nam potrebni za naše tijelo.

Postoji niz vitamina i proteina prisutnih u hrani koji su potrebni za naš pravilan rast. Namirnice poput bobičastog voća, jaja i cjelovitih žitarica su vrlo bitne i trebaju biti uključene u našu svakodnevnu ishranu.

U nastavku pogledajte nekoliko zdravih namirnica koje trebate konzumirati za doručak..

Povrće

Zeleno povrće  je bogato vitaminom K, dok je narandžasto povrće veliki izvor vitamina D i C. Povrće poput špinata, mrkve i  paradajza je povrće koje morate imati u svojoj svakodnevnoj prehrani. Povrće je jedna od najzdravijih namirnica za doručak.

Mlijeko

Bez obzira na našu dob, svi mi trebamo kalcij u našem tijelu. Čaša mlijeka  za doručak je idealan izbor.

Sir

Postoje razne vrste sireva koje možete isprobati. Svježi sir, kozji sir, pa čak i ovčji sir ima mnogo hranjivih tvari i kalcija potrebnih za čvrstoću kostiju. Dodavanje sira u vašu dnevnu prehranu je jedna od najzdravijih namirnica za doručak.

Margarin

Postoji veliki broj ljudi koji vjeruju da je maslac bolji od margarina. Međutim, ako konzumirate male količine margarina jednom u sedam dana, to će učiniti dobro za vaše zdravlje. Ova zamjena za maslac je jedna od najzdravijih namirnica za doručak.

Orašasti plodovi

Orasi su bogati proteinima, što je u biti dobro za vaše srce. Orašasti plodovi vam pružaju energiju i regulišu krvni pritisak.

Cjelovite žitarice

Ovo je jedna od najboljih i najzdravijih namirnica za doručak. Bogate vitaminom B i dijetalnim vlakanima, cjelovite žitarice su dobre za crijeva. One također pomažu da ostanete aktivni tokom dana.

Plodovi

Konzumiranje svježeg voća na početku dana će učiniti čuda za vaše zdravlje. Voće sadrži vitamin C koji je dobar za vaše oči.

Bobice

Bobice su bogate proteinima koji kada se konzumiraju za doručak povećavaju razinu energije. Borovnice i jagode su neke bobice koje možete jesti.

Jogurt

Ovaj kremasti proizvod konzumiran u bilo kojem obliku za doručak će učiniti čuda za vaše zdravlje, kao i za vašu kožu. Jogurt pomaže da se oslobodite od nadimanja u trbuhu i sprečava loš zadah.

Kikiriki puter

Razlog zašto su djeca toliko aktivna u jutarnjim satima je zbog njihovog omiljenog doručaka, a to je kikiriki putera sa marmeladom. Kikiriki puter se smatra jednom od najzdravijih namirnica za doručak.