ZdravljePogledajte svoje oči i otkrijte kakvog ste zdravlja

Pogledajte svoje oči i otkrijte kakvog ste zdravlja

-

Infarkt, multipla skleroza i nastanak tumora neke su od teških bolesti do kojih je možda došlo pojavi li se iznenada dupla slika. Ako ste se noć prije napili, udvostručen vid nije alarmantan ako brzo prođe. No imate li često takvih poteškoća ili patite od škiljavosti, odmah potražite stručnu pomoć.

Poremećaji vida su uzrok mutne slike. Mutan vid ćete razbistriti nabavkom naočara ili promjenom dioptrije. Kratkovidnost, dalekovidnost ili astigmatizam ga mogu uzrokovati, a često je predznak hipertenzije, loše kontrole šećera u krvi ili slabljenja vida uslijed starosti. Zato treba jesti više voća i povrća.

- Google oglasi -

Zamagljen vid mora se odmah liječiti
Glaukoma je povećan očni pritisak. Ako se ne liječi, može dovesti do trajnog sljepila, a može se iskazati maglovitom slikom. Do zamagljena vida takođe dolazi u početnim stadijumima razvoja očne mrene. Riječ je o neprozirnoj mrlji na sočivu oka, koju je moguće odstraniti i uveliko poboljšati kvalitet vida.

Nadražene oči zahtijevaju njegu
Treptanje ili primjena vjestačkih suza olakšaće patnje očiju. Rad na računaru glavni je krivac za bolno stanje pa često sklanjajte pogled s monitora. Uzrok crvenim i suznim očima su alergije, neodgovarajuća kontaktna sočiva, infekcije, trepavice, stare šminke – pregledom vida otkrijte problem.

Loša ishrana čini bjeloočnice žutim
Izraženo žutilo bjeloočnica u kombinaciji sa žutom kožom nagoviješta mogućnost žutice. Zato posjetite ljekara opšte prakse što prije. Ishrana bogata masnoćom, a oskudna voćem i povrćem mijenja prirodnu boju bjeloočnica u žute nijanse. Ipak, uobičajeno je da vidljivi dio oka starenjem postepeno požuti.

Natečene oči su znak iritacije
Bolujete li od alergija, vjerovatno ste se već naviknuli na nelagodu natečenih očiju. Poremećaji u radu štitnjače ponekad uzrokuju naticanje organa za vid, no u tom slučaju će nateknuti vrat stvarati veće muke.

- Google oglasi -

Bljeskovi u vidnom polju zbog stresa
Zatražite uput za okulistu ako je vidno polje narušeno periodičnim bljeskovima. Mogući uzrok je i odvajanje mrežnjače.

- Google oglasi -

5 KOMENTARI

  1. Imala sam 1997.god. duplu sliku,odmah sam otisla kod doktora,Radilo se o gigantskoj aneurizmi u kavernoznom sinusu,izvrsena embolizacija ali sam izgubila vid 99 odsto,ove godine na zdravom oku pojavili se žuti stapici,radi se o ablaciji rožnjace.I sad mi je crna tacka uvek koja leti ispred oka.Sa ocima ne treda se igrati,nikako sami svoj lekar,odmah kod oftamologa.Mada i oni dok utvrde dijagnozu,vid se pogoršava.To je moje iskustvo i evo vec 16 god. vidim samo na jedno oko.

  2. Za bkljeskove u vidnom p[olju ste 100%u pravu jer sam ja od jakih stresova gubila vid na momenat i imala trnjenja pracena jednom polovinom tela,lekari nisu znali sta je ali sam sama otkrila i bila sama svoj lekar!!!

NAPIŠITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Novi Sadržaj

Liječenje išijasa – Obloge za išijas – Vježbe za išijas

Išijas je naziv za bol uzrokovanu iritacijom išijadičnog živca. Sve što iritira ovaj živac može uzrokovati bol, u rasponu...

Strah i trepet za holesterol i rak, a izvrsni za struk i spermu

Orašasti plodovi sve češće se nalaze na popisu zdravih namirnica. Orašasti plodovi su nutritivno bogata namirnica, koja sadrži većinu...

Od mirisnih cvjetova lipe pripremite ljekoviti čaj i opuštajuću kupku

Lipa se od davnina poštuje kao božansko drvo koje štiti od zla, a jedno je od starih vjerovanja da...

7 sjajnih savjeta kako da se riješite nadutosti

Nadutost trbuha, napuhnutost, meteorizam, flatulencija, a u narodu se još koristi izraz vjetrovi, pojava je velike količine plinova u...
- Google oglasi -

2 minute “čuda”- Zbog čega biste ovu tačku na stopalu trebali masirati?

Na našem stopalu nalazi se jedna tačka koja može uvelike utjecati na rad organizma i na to kako se...

Dubčac je stari omiljeni lijek protiv svih bolesti organa za varenje

Postoji nekoliko vrsta biljaka istoga naziva. Sve su jako srodne. Raste kao polu grm s razgranatom stabljikom. Ima uske...

Ovo morate pročitati

Sezona je smokava, plodovi ljeta koji liječe

Smokva (Ficus carica L.) se često naziva rajskim voćem Mediterana jer je jedna...

Ako primijetite ovo na vašem tijelu istog trena idite ljekaru!

Karcinom pluća je bolest čiji se simptomi teško prepoznaju...
- Google oglasi -

Možda vas zanima? PREPORUČENO
Preporučeno za vas