Ljekovito bilje Narodni Lijekovi Pšenica smanjuje kamenac u žuči

Pšenica smanjuje kamenac u žuči

-

pšenicaNajrasprostranjenija žitarica na našim prostorima, pšenica, pored nutritivne vrijednosti nudi i ljekovitu, odlično reguliše rad crijeva, povoljno utiče na mikrofloru i smanjuje kamenac u žuči.

Već vijekovioma, pšenica zauzima najznačajnine mjesto u ishrani u svim domaćinstvima bez obzira na socijalni status. Hljeb je prvi proizvod na koji se pomisli kada se kaže pšenica.

Danas na tržištu postoji na stotine vrste hljeba koji se pripremaju od pšenice, a nisu rijetke ni specijalizovane prodavnice u kojima možete pronaći sve vrste hljeba, počev od pšenice.

Pšenica sadrži pregrš vitamina, minerala i mikroelemenata te je zato preporučljiva u ljudskoj ishrani. Bogata je biljnim vlaknima koji pospješuju i regulišu rad crijeva, pogotovo ako se koriti cijelo zrno pšenice. U sto grama mekinja nalazi se oko 45 g dijetalnih vlakana.

- Google oglasi -

Sastav antioksidanasa u mekinjama, 20 puta je veći nego u bijelom brašnu. Masti se nalaze u klici, a mineralni sastojci u ljusci, pa se i jedni i drugi tom obrade, mijeljenja odstrane. Inače, hrana bogata dijetalnim vlaknima, kao što je cijelo zrno pšenice pomaže direktno utiče na smanjenje kamena u žuči.

Pšenična vlakna ubrzavaju prolaz hrane kroz probavni sistem, redukuju lučenje žučnih kiselina (a zna se da prevelike količinu podstiču rast kamenca). Takođe povoljno utiču na snižavanje masti u krvi, triglicerida. Dokazana je i odlična uloga u liječenj holesterola u krvi.

Svako koga muči problem s varenjem ili opstipacija, pšenične mekinje su idelano rješenje. Bogate su dijetalnim vlaknima koje imaju laksativno dejstvo pa se zbog toga prepručuju kod oboljenja debelog crijeva. Treba naglasiti i to da pravilna ishrana u kojoj se nalazi česta upotreba pšenice, znatno smanjuje rizik od pojave raka dojke.

- Google oglasi -

Naučna istraživanja pokazuju, a praksa dokazuje i povrđuje da pšenica sprečava rak debelog crijeva upravo zbog svoje nutritivne vrijednosti i načina djelovanja na crijeva. Pšenica reguliše rad crijeva, pospješuje enzime na pravilan rad pa upravo zbog toga rasterećuje cijeli abdomen (stomak).

Zaštitno djeluju tako što smanjuju koncentraciju žučnih kiselina i bakterijskih enzima u stolici za koje se smatra da potiču rak debelog crijeva.

Izvor: ljepotaizdravlje.ba

- Google oglasi -

NAPIŠITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Novi članci

Ovaj trik za tjeranje komaraca niste znali ?

Toplo vrijeme ima svoje prednosti ali i mane. Uvijek kada pomislim na vrućinu, more, pecanje i ostale...

Rotkvica je vitaminska bomba

  Budući da rotkvice obiluju vitaminom C, folnom kiselinom i antocijaninima ovo sitno povrće...

Zob kao lijek iz prirode

Zob kao lijek ima moć snižavanja ukupnog serumskog kolesterola i LDL kolesterola, smanjuje rizik od kardiovaskularnih bolesti....

Ljekoviti sastojci češnjaka i njegova ljekovita svojstva

Bez sumnje, češnjak ljekovitost ima veliku koja je odavno prepoznata potvrđuju i mnogobrojna znanstvena istraživanja. Ova biljka...

Borovnica zdravo bobičasto voće čudesnih ljekovitih moći

Borovnica (Vaccinium L.) je listopadna grmolika biljka iz porodice vrijesovki (Ericaceae). Plod borovnice, modre bobice koje obožavaju i...

Kukuruz – hrana i lijek

Kukuruz obiluje prehrambenim vlaknima koja snižavaju kolesterol, folnom kiselinom koja čuva krvne sudove i vitaminom B1 važnim...

Preporučeno

Ovaj trik za tjeranje komaraca niste znali ?

Toplo vrijeme ima svoje prednosti ali i...

Rotkvica je vitaminska bomba

  Budući da rotkvice...

Možda vas zanima?POVEZANO
Preporučeno za vas