IshranaNamirniceNaučna istraživanja pokazuju a praksa dokazuje da je pšenica...

Naučna istraživanja pokazuju a praksa dokazuje da je pšenica idealan lijek za razne bolesti – Evo šta sve možete liječiti pšenicom

-

Najrasprostranjenija žitarica na našim prostorima je pšenica koja pored nutritivne vrijednosti nudi i ljekovitu. Pšenica reguliše rad crijeva, povoljno utiče na mikrofloru i smanjuje kamenac u žuči… Pšenica je veoma zdrava žitarica koja se još od davnina koristi kao hrana i kao lijek protiv raznih tegoba.

Već vijekovioma, pšenica zauzima najznačajnine mjesto u ishrani u svim domaćinstvima bez obzira na socijalni status. Hljeb je prvi proizvod na koji se pomisli kada se kaže pšenica. Danas na tržištu postoji na stotine vrste hljeba koji se pripremaju od pšenice, a nisu rijetke ni specijalizovane prodavnice u kojima možete pronaći sve vrste hljeba, počev od pšenice.

- Google oglasi -

Pšenica sadrži pregrš vitamina, minerala i mikro elemenata, te je zato preporučljiva u ljudskoj ishrani. Bogata je biljnim vlaknima koji pospješuju i regulišu rad crijeva, pogotovo ako se koriti cijelo zrno pšenice. U sto grama mekinja nalazi se oko 45 g dijetalnih vlakana. Sastav antioksidanasa u mekinjama, 20 puta je veći nego u bijelom brašnu. Masti se nalaze u klici, a mineralni sastojci u ljusci, pa se i jedni i drugi tokom obrade, mljevenjima odstrane.

Pšenica kao lijek

Hrana bogata dijetalnim vlaknima, kao što je cijelo zrno pšenice pomaže kao prirodni lijek koji utiče na smanjenje kamena u žuči. Pšenična vlakna ubrzavaju prolaz hrane kroz probavni sistem, redukuju lučenje žučnih kiselina.

Također povoljno utiču na snižavanje masti u krvi, triglicerida. Dokazana je i odlična uloga u liječenju holesterola u krvi.

>>Ječam smanjuje kolesterol, daje snagu i čini vas zdravim

- Google oglasi -

Svako koga muči problem s varenjem ili opstipacija, pšenične mekinje su idealno rješenje. Bogate su dijetalnim vlaknima koje imaju laksativno dejstvo pa se zbog toga prepručuju kod oboljenja debelog crijeva. Treba naglasiti i to da pravilna ishrana u kojoj se nalazi česta upotreba pšenice, znatno smanjuje rizik od pojave raka dojke.

Naučna istraživanja pokazuju a praksa dokazuje i potvrđuje da pšenica sprečava rak debelog crijeva, upravo zbog svoje nutritivne vrijednosti i načina djelovanja na crijeva. Pšenica reguliše rad crijeva, pospješuje enzime na pravilan rad pa upravo zbog toga rasterećuje cijeli abdomen (stomak).

>>Mekinje su najbolji lijek za probavu

Zaštitno djeluju tako što smanjuju koncentraciju žučnih kiselina i bakterijskih enzima u stolici, za koje se smatra da potiču rak debelog crijeva.

Upotreba integralne kuhane pšenice može da pomogne u regulisanju i održavanju tjelesne težine, jer sprječava pojavu metaboličkog sindroma sakupljanja masti u predjelu stomaka. Istovremeno pruža optimalnu količinu dobrog holesterola, triglicerida i održava krvni pritisak.

>>Mekinje tope kilograme i snižavaju los kolesterol

Čaj od pšenice

Čaj od pšenice je izuzetno djelotvoran u liječenju artritisa. Pored toga, on liječi i reumu, pa možete da zaboravite na bolove u kostima i zglobovima izazvane ovim stanjima, a postoje i tvrdnje da ovaj napitak može da pomogne i u liječenju nekih vrsta raka, odnosno može da spriječi širenje ćelija karcinoma, ali i da je odlična prevencija za ovu opaku bolest.>>Mast za bolove u zglobovima

Potrebni sastojci za čaj:

  • 500 g pšenice
  • 2 dl meda
  • 800 ml vode

Priprema: Pšenicu dobro oprati u vodi, pa osušiti na papirnoj podlozi, a nakon toga stavite u tavu. Pecite zrna dok ne počnu da pucketaju, neprestano miješajući. Stavite prepečena zrna pšenice u čajnik i prelijte kipućom vodom. Nastavite da se kuha još 25 minuta na laganoj vatri, pa skinite sa šporeta i poklopite. Ostavite da odstoji pet minuta pa dodajte med. Nakon toga, čaj je spreman za upotrebu.

Sok od zelene pšenice

Sok od zelene pšenice djeluje kao lijek protiv raka, svraba, uklanja bubuljice, liječi oboljenja usta i desni, grla i sinusa, organa za probavu i disanje. Odlično je sredstvo za čišćenje krvi, za jačanje kostiju i zglobova, kod stomačnih tegoba, pospješuje varenje, regulira metabolizam. Klistiranjem, , sokom se otklanjaju štetne naslage sa zidova debelog crijeva, otklanja malaksalost i vraća vitalnost, odlično djeluje na srčani mišić i cirkulaciju krvi, poboljšava rad pluća, djeluje pozitivno kod muškog i ženskog steriliteta zbog visokog sadržaja vitamina C i E. Sprečava pojavu sijede kose, usporava proces starenja, odličan je za regulaciju šećera u krvi, reguliše krvni pritisak.

>>Zob kao lijek iz prirode

- Google oglasi -

NAPIŠITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Novi Sadržaj

9 učinkoviti i korisni savjeta za liječenje hemoroida prirodnim putem

Hemoroidi se često spominju kao bolest suvremenog društva. Premda najčešće nisu opasni, mogu biti vrlo neugodni te je stoga...

Dijelovi namirnica koje bacate, a zapravo su jako zdravi

Dijelovi namirnica koje bacate zapravo su najbolji, potpuno nesvjesni njihovih zdravstvenih koristi? Listovi, stabljike ili kore nekih biljaka ponekad...

Slačica biljka izvanredna kao začin i još bolja kao prirodni lijek

Osim imena slačica, postoje i druga narodna imena: mustarda, senf, ardalj, gorušica, ognjica, muštarda, mušta biljka koja se kultivira...

Ovo niste znali: Ova dva sastojka zaustavljaju krvarenje uzrokovano posjekotinom za 15 sekundi

Ponekad, krvarenje uzrokovano posjekotinom ili ogrebotinom može biti vrlo teško zaustaviti jer primjena flastera ili pritiskom na ranu ne...
- Google oglasi -

Medeni oblog liječi teški kašalj za jednu noć! Recept i priprema

Suština ovog liječenja kašlja je prirodna metoda, koja se još od davnina koristi za liječenje bolesti respiratornog trakta, za...

7 neobičnih upotreba meda

Med je riznica zdravih sastojaka, vrijedni dar prirode za naše zdravlje. Osim za jelo, naučite ga koristiti za više...

Ovo morate pročitati

Biljka koja 10.000 puta efikasnije liječi rak od bilo čega dosad otkrivenog?!

Graviola je biljka porijeklom iz prašume Amazona koju lokalni...

Išijas, simptomi, prirodni lijekovi, obloge

Išijas je u narodu poznatiji termin od (Lumboishalagija )...
- Google oglasi -

Možda vas zanima? PREPORUČENO
Preporučeno za vas