Stari narodni lijekovi protiv neuredne probava

0
6162

probavaOvo je mala zbirka starih narodnih lijekova od ljekovitog bilja i prirodnih pripravaka protiv loše i neuredne probave…

Svake večeri izrežemo na sitno 3-4 komada suhe smokve i toliko suhi šljiva. Na tu masu uvečer nalijemo 1,5 do 2 dl. vode. Ujutro sve zajedno dobro promiješamo i ocijedimo. Ocijeđenu (tečnost) popijemo. Ponavlja se mjesec dana još i onda kad se osjećamo sasvim zdravi.

U 3 litre vode stavimo 16 kašika ili 4 dobre šake lanenog sjemena i kuhamo tako dugo dok se ne ukuha na 1 litru. Pije se triput dnevno po 1 kašiku u kafi.

Korijen Iđirota u obliku praška na vršku noža uzimamo više puta dnevno. Po 25 g. korijena cikorije, maslačka i iđirota, 15 g. trave ive i po 5 g. anisa i komorača. Od toga 2 kašike preliti sa 3 dl. vrele vode, poklopiti, ostaviti preko noći, odliti i piti nezašećereno prije doručka i večere.

Po 1 g. komorača, lincure i kičice prelije se sa 2 dl. vrele vode, poklopi, poslije 2 sata ocijedi i odjednom popije.

Mrtve koprive, petrovca, kamilice, rusomače, hajdučke trave – od svake vrste po 10 g, dobro promešati i od te mješavine jednu kašičicu preliti sa 1-2 dl. g ključale vode. Pije se dva puta dnevno po jednu šolju – u podne i uvečer prije spavanja.