LjepotaDijeta & MršavljenjeTajna za zdravo mršavljenje - Kako izgubiti kilograme bez...

Tajna za zdravo mršavljenje – Kako izgubiti kilograme bez gladovanja

-

Ukoliko želite da vaša prehrana bude kvalitetna, i da pri tome zdravo mršate, jedini način je da sami počnete pripremati svoje obroke. Zdravo mršavljenje i zdrava prehrana idu ruku pod ruku.

Zdravo mršavljenje nije samo za gubitak težine, već i unaprjeđenje vašeg općeg zdravlja i dobrobiti.

- Google oglasi -

Vaša tjelesna težina određena je količinom energije koju dobijete iz hrane u usporedbi s količinom energije koju vaše tijelo koristi. Višak energije koji unesete iz hrane i pića pohranjuje se kao mast. Da biste smršali, energija koju unosite hranom mora biti manja od energije koju trošite, drugim riječima jedite manje i više vježbajte.

Hrana za zdravo mršavljenje

Gotova hrana nam ne pruža one glavne informacije koje moramo znati ukoliko želimo izgubiti suvišne kilograme, odnosno njen sastav, način pripreme i hranjivu vrijednost.

Ugljeni hidrati, bjelančevine i masti su osnovni nutricionistički sastojci svih namirnica. Svoje dnevne potrebe najbolje i najzdravije ćete osigurati unosom 50% ugljenih hidrata, ali „dobrih“ ugljikohidrata. To su intergralna peciva i hljeb, kao i riža i tjestenina. Te namirnice brzo podižu nivo šećera u organizmu i daju nam duži period potrebnu energiju. Slatkiše i druge prerađene ugljene hidrate treba što više izbjegavat jer oni imaju samo kratkotrajno djelovanje.

Udio masti trebao bi biti oko 30%. To se odnosi na „dobre“ masti koje jednostavno prepoznajemo po tome što su na sobnoj temperaturi u tečnom stanju. Svakako, to su zdravo maslinovo ulje, suncokretovo ili sezamovo.

- Google oglasi -

Preostalih 20% dnevnih potreba za kalorijama osigurati ćemo unosom bjelančevina. Najbolji izvor je meso, a također možemo koristiti i raznovrsne mliječne proizvode i mahunarke, poput graška, graha i mahuna.

Zdravo mršavljenje zahtijeva uravnotežen pristup koji se temelji na promjeni prehrambenih navika i povećanju tjelesne aktivnosti. Evo nekoliko ključnih koraka za postizanje zdravog mršavljenja:

  • Postavite realne ciljeve
  • Uravnotežena prehrana
  • Pravilne porcije
  • Redovni obroci
  • Kontrolirajte unos kalorija
  • Pijte dovoljno vode
  • Povećajte tjelesnu aktivnost
  • Spavanje

Također možete koristiti i ovaj savršeni napitak za mršavljenje od limuna koji u kombinaciji sa redovnim fizičkim aktivnostima pomaže u topljenju masnih naslaga.

Odaberite zdrave namirnice za zdravo mršavljenje…

- Google oglasi -

Pratite nas na instagramu

1,101SljedbeniciPratite

Novi Sadržaj

Dugotrajna nesvjestica – koma –

Koma je najteži poremećaj stanja svjesti. Opisuje se kao stanje slično snu iz koga se bolesnik ne može probuditi,...

Celer iznimno značajna biljka za dobro zdravlje

Celer je kao samonikla biljka bio je poznat već u staroj Grčkoj i Egiptu, kada je smatran simbolom sreće...

Vezivno tkivo, kolagen i vitamin C

Vezivno tkivo zajedno s hrskavičnim i koštanim čini potporno tkivo u našem organizmu. Radi se o tkivu rasprostranjenom posvuda...

Šta su bjelančevine i kakav utjecaj imaju na naš organizam?

Bjelančevine ili proteini su složeni organski spojevi koji su najvažniji sastavni element krvi, kože, mišića i svih unutrašnjih organa....
- Google oglasi -

Prelomi kostiju – Imobilizacija – Liječenje – Zarastanje kosti

Prelom kosti može biti otvoren i zatvoren. Prilikom otvorenog preloma koža je iznad mjesta preloma oštećena, tj. postoji rana....

Zbog čega je pivski kvasac tako dobar za naše zdravlje?

Zbog zaštitne funkcije, preporučuje se u svim životnim dobima. Pivski kvasac je veoma korisna namirnica za ljudsko zdravlje a...

Ovo morate pročitati

Čaša zlatnog mlijeka – Piće koje mijenja život

Po čemu je to posebno "Piće koje mijenja život",...

Naučite kako brati ljekovito bilje

Iako branje ljekovitog bilja na prvi pogled izgleda jednostavan...
- Google oglasi -

Možda vas zanima? PREPORUČENO
Preporučeno za vas