Ljekovito biljeSvaki dan koristite ovu biljku, a ovo sigurno niste...

Svaki dan koristite ovu biljku, a ovo sigurno niste znali o njoj!

-

persunLjudi su danas skloni raznim tableticama, vitaminima, dodacima ishrani, kao nikada u istoriji.

Ponašaju se kao da ono što je stvoreno od Boga, zapravo nije dovoljno za ljudski život, pa nam trebaju i žute i plave i zelene, sve tabletice koje će čovjeku omogućiti život.

No istina je zapravo da kupovinom raznih vitamina ne pogoduje sebi nego farmaceutima jer sve što kupujete u tim tableticama, zapravo se potpuno besplatno nalazi svima na dohvat ruke od Boga stvoreno i sigurno, baš onako kako je čovjeku i potrebno. Naš svijet obiluje biljem, travkama i začinima koje su zapravo i lijek za čovjeka a njihova ljekovitost, da nema čovjeka, ne bi imala niti smisla a što nam samo dokazuje tu savršenu kreaciju Božju.

- Google oglasi -

Jedan od apsolutnih predvodnika zdravlja, lijek na dohvat ruke čijom konzumacijom možemo zamijeniti gotovo sve vitaminske tabletice danas je peršun, začin kojeg svi koriste, gotovo svakodnevno. Njegovu primjenu samo treba razgranati a ne ju bazirati isključivo na kuharstvo, već ga koristite u obliku čaja, obloga, tinkture ili pak maske.

Peršun je porijeklom iz mediteranskih zemalja, a od tamo se proširio u sve zemlje južne Evrope. Do kraja srednjeg vijeka peršun se koristio isključivo kao ljekovita biljka, da bi se kasnije kroz istoriju proširio u svim kuhinjama sveta dok je njegova prvobitna misija lIJeka ostala po strani.

Vrvi vitaminima

Peršun je izuzetno ljekovit a poseban jer je cio ljekovit, pa tako njegova ljekovitost osvaja i list i korijen ove biljke. On sadrži prirodna eterična ulja, koja uključuju miristicin, limonene, eugenol i alpha-thujene. Druga grupa uključuje flavonide: apiin, apigenin, crisoeriol i luteolin.

Peršun vrvi i kalijumom, kalcijumom, fosforom, gvožđem, magnezijumom, manganom, bakrom i drugih mikro elemenata koji su važni ako ne i presudni za ljudski organizam a odličan izvor vitamina C, A i K. Eterična ulja, koja sadrži peršun, posebno miristicin, štite od raka, posebno raka pluća, što je potvrđeno u naučnim istraživanjima. Zbog eteričnih ulja, koje sadrži, peršun ima hemo-zaštitni efekat, tj.

- Google oglasi -

Neutrališe delovanje hemijskih supstanci, koje mogu biti opasne za naše zdravlje, poput kancerogena benzopirena (nalazi se u dimu cigareta) i drugih. Peršun je i diuretik što znači da pospješuje mokrenje a samim time i izbacivanje toksina iz tijela. Peršunom se može u potpunosti izliječiti anemija jer on je nevjerovatan bogat gvožđem kao i vitaminom C a kojeg u listu ova bilja ima čak više nego limun koji je poznat po vitaminu C.

Osim što peršun regeneriše ljudski organizam i pospješuje krvnu sliku, stari su ga Egipćani još davno koristili kao sredstvo za liječenje bolesti bubrega i mokraćnih kanala pa se tako smatra da je peršun izuzetno ljekovit prilikom upale prostate i upale mokraćnih puteva. Takođe, peršun je dobar i za liječenje reumatizma, gihta te je dobar za regulisanje tjelesne mase. Peršun povoljno djeluje na rad jetre, pa se preporučuje i kod žutice.

Protiv celulita

Šest šaka isjeckanog peršunovog lista kuhajte dva minuta u dvije litre vode. Zatim procijedite i kad je čaj mlak, njime (15 do 30 minuta) masirajte dijelove tijela sa celulitom. Celulitna mesta masirajte (najbolje uveče, pre spavanja) pamučnom krpom natopljenom u peršinov odvar, a zatim krpu natopljenu u peršinov čaj ostavite da stoji preko noći na masiranim mestu. Mokru krpu prekrijte plastičnom folijom i zamotajte suhom pamučnom krpom.

Uklanjanje bora

Dva dekagrama isjeckanog peršunovog lista stavite u dva decilitra hladne vode i poslije 24 sata procijedite. Natopite vatu dobijenom tečnošću i lagano premažite dio oko očiju, usta i vrat. Ostavite da se osuši, bez brisanja. Liječenje ponovite nekoliko puta u vremenu od pola sata. Što ranije započnete ublažavati bore peršinovom vodom, učinak će biti bolji. Kod zapuštenih bora neće vam pomoći ni kilogrami peršuna ni litre tečnosti u kojoj se on močio.

Za natečene kapke

Dva dekagrama sitno isjeckana peršinova lista prelijte jednim decilitrom proključale vode, poklopite i nakon 15 minuta procijedite. Ujutro i uveče stavljajte obloge (pamučnu krpu natopljenu u čaj) od tog peršinova odvara pa ćete postići iznenađujuće rezultate kod natečenih očnih kapaka. (web-tribune)

- Google oglasi -

Odgovori

Novi Sadržaj

5 savjeta kako izbjeći trovanje hranom tokom vrućina

Često mislimo da se hranom možemo otrovati samo u restoranima, međutim, istraživanja i iskustva doktora pokazuju kako se trovanje...

Obratite pažnju – Evo koju hranu ne smijete jesti na plaži

Osim peškira, kreme za sunčanje i vode nezaobilazno je pitanje šta jesti na plaži. O tom izboru ne zavisi...

Za ova ljekovita svojstva bosiljka niste znali

Bosiljak (Ocimum basilicum) je uobičajena aromatična biljka iz porodice metvice, iste porodice biljaka kao i druge hranjive, korisne biljke...

7 iznenađujućih saznanja za šta je dobar patlidžan

Patlidžan, također poznat kao balancana, je jednogodišnja vrsta biljke iz roda Solanum i koriste se u mnogim jelima širom...
- Google oglasi -

Ovo sigurno niste znali o puštanju vjetrova

Puštanje vjetrova je potpuno normalna stvar, javlja se kao nusprodukt vaše probave koja razgrađuje i prerađuje hranu i hranjive...

Ako radite ovih 12 stvari, znači da ste mentalno oboljeli!

Depresija se najčešće pojavljuje uslijed nekih teških životnih situacija – iskušenja, problema, gubitaka ili događaja na koje jednostavno ne...

Ovo morate pročitati

Savjeti korisni za borbu protiv žgaravice

Ona se liječi promjenama štetnih životnih navika i pomoću efikasnih...

Sezona je smokava, plodovi ljeta koji liječe

Smokva (Ficus carica L.) se često naziva rajskim voćem Mediterana jer je jedna...
- Google oglasi -

Možda vas zanima? PREPORUČENO
Preporučeno za vas