Limun i limeta dobar izvor zdravlja

0
1219

limun i limetaLimun i limeta danas se često nazivaju kraljevi agruma, što zapravo i jesu.

Koriste se u pripremanju mnogih jela, kako slatkih, tako i slanih, a također su uključeni i u mnogobrojne, veoma uspješne dijete.

Oba agruma su bogata velikom količinom C vitamina, te antioksidansima koji pomažu u borbi protiv bolesti srca, kao i kod raznih upalnih stanja. Također sadrže i fitohemikalije, supstance kojima je dokazano veoma učinkovito antitumorsko dijelovanje.

Pri odabiru limuna važno je da njegova veličina ima odgovarajuću težinu, koja će vam zapravo biti pokazatelj njegove sočnosti. Najbolji su oni sa tankom i ravnom korom. Limun na sobnoj temperaturi može izdržati oko 2 sedmice, a u frižideru jedan do dva mjeseca, dok limeta mora stalno biti u frižideru. Limeta vremenom požuti, a najsočnija i najukusnija je zapravo dok je zelena.

Da biste dobili što više soka od limete ili limuna, neposredno prije cijeđenja držite ih na sobnoj temperaturi, te pritisnite dlanom od tvrdu podlogu pomjerajući naprijed-nazad.

Kora limuna ukusan je dodatak mnogim slasticama, a također i slanim jelima od ribe i mahunarki. Ukoliko slučajno presolite neko jelo, par kapljica limuna smanjiti će suvišnu količinu soli.