Kombucha – Priprema u vlastitom domu

27
998

kombuchaKombucha je u biti slatki čaj koji je fermentiran uz pomoć mikroorganizama pod nazivom ‘kombucha kolonija’.

Kultura Kombucha ili Kombuha sadrži u sebi simbiozu između bakterija octene kiseline i kvasca. Kolonija mikroorganizama u posudi za uzgoj tvori naslage koje su nama vidljive u obliku palačinke, a baš zbog toga se često i nazivaju gljivom ili skraćeno SCOBY od engleskog Symbiotic Colony of Bacteria and Yeast.

Kako pripremiti Kombucha napitak?

Pošto se radi o mikroorganizmima, odnosno uzgoju mikroorganizama, izrazito je važno da se u svakom stadiju pripreme higijena održava na visokom nivou. Pribor koji koristite održavajte čistim, i bez ostataka sapuna na njemu ili sapunice. Važno je da ne onečistite kulturu. Kombucha ima jaku pH vrijednost, negdje oko 3.0, te može isprati nepoželjne i potencijalno toksične materije iz posude u kojoj se fermentira. Za posudu možete koristiti staklenke ili neke porculanske posude, te nehrđajući čelik.

Ukoliko se na površini posude ‘kombuche’ pojavi plijesan, najbolje je sve baciti, ponovo očistiti posudu dobro ju isprati i početi sve iz početka.

Sastojci za uzgoj Kombuche

Kultura Kombuche

100 grama rafiniranog bijelog šećera na 1 litru vode

5 čajnih žlica crnog čaja na 1 litru vode

Posuda za pripremu Kombuche i materijal

Za uzgoj kulture potrebno je:

Posuda za kuhanje vode

Posuda za uzgoj kulture

Gaza za procjeđivanje čaja (ako je čaj u listićima bez filtar vrećica)

Boce u slučaju potrebe pretakanja gotovog napitka

Postupak za pripremu Kombucha napitka

U posudu ulijte svježu vodu i pustite da voda proključa. Kada je voda proključala, posudu sklonite s vatre i pustite da se voda malo ohladi. U vodu dodajte šećer i promiješajte dok se sav šećer ne rastopi. Kada se sav šećer otopio u vodi, dodajte čaj, s tim da pripazite na temperaturu vode kada dodajete čaj. Čaj se treba namakati oko 15 minuta, a najbolji čaj za uzgoj je crni čaj.

Ako ste koristili čaj u listićima, procijedite ga kroz cijedilo,u posudu u kojoj ćete hladiti i fermentirati čaj.

Ohladite čaj na temperaturu oko 25°C, dakle može na sobnu temperaturu. Kada se čaj ohladio u njega dodajte kulturu i čaj iz posude u kojoj je bila kultura.

Pokrijte gornji dio posude ‘otvor’ sa gazom, kako bi čaj zaštitili od nametnika a da pri tome kultura može da ‘diše’.

Fermentacija traje 8-18 dana, ovisno o temperaturi. Što je temperatura viša, fermentacija traje kraće i obratno.