ZdravljeOvo vas je oduvjek zanimalo: Zašto vas bole grudi...

Ovo vas je oduvjek zanimalo: Zašto vas bole grudi pred menstruaciju?

-

predmenstrualni sindrom, bolne grudi - bolovi u grudimaKao da sama po sebi menstruacija i sve ono što joj prethodi nije dovoljno loše, žene u PMS-u najčešće osjećaju prilično neprijatan bol u grudima, posebno prilikom dodira.

Ovo otežava bukvalno sve – od jednostavnog oblačenja grudnjaka, pa sve do spavanja na stomaku. Vremenom se žene totalno naviknu na to, a da pritom nemaju pojma zašto se to dešava. Odgovor je, zapravo, prilično jednostavan.!

Dobra vijest je da je bol u grudima prilikom PMS-a (predmenstrualnog sindroma) sasvim normalna stvar i procjenjuje se da oko 70 posto žena oseća jači ili slabiji bol par dana pred menstruaciju. Loša vijest je da pomoći, zapravo, nema – jer se ovde ne radi ni o kakvom poremećaju, pa bi “liječenje” bolnih grudi bilo podjednako besmisleno kao i “liječenje” menstruacije.

>> Recept za ublažavanje bolova za vrijeme menstruacije

– Grudi su u ovom periodu kod žena osjetljivije, primjetno veće, često bolne na dodir i mogu da se jave neravnine, zbog čega se pregled grudi nikad ne vrši u tom periodu. Do toga dolazi zbog hormona, jer je u ovom periodu u ženskom organizmu pravi vatromet hormona koji utiču i na grudi i na limfne žlijezde.

- Google oglasi -

Naime, u prvom dijelu menstrualnog ciklusa nivo hormona estrogena skače, zbog čega tkivo dojki natiče. Zatim se oslobađa jajna ćelija, a tijelo povećava nivo hormona progesterona kako bi se ojačao zid materice. U prevodu – organizam se svakog mjeseca priprema za trudnoću, pa se i grudi pripremaju za dojenje, jer zbog progesterona i mliječne ćelije u grudima natiču.

>> Najbolji narodni lijekovi za ublažavanje menstrualnih tegoba

Ako do trudnoće nije došlo, jajna ćelija se izbacuje putem menstruacije, ali grudi ostaju osjetljive i natečene sve dok menstruacija zapravo ne krene. Zatim se stvari smiruju, tkivo se ponovo svodi na normalu, a osjetljivost i bol nestaju.

Lijekovi mogu da pomognu, ali nema potrebe da pretjerujete.!

O tome koliko nekim ženama ovaj fenomen smeta, jasno svjedoči i činjenica da postoje posebni jastuci za taj dio mjeseca, kako bi žene mogle neometano da spavaju sa strane i na stomaku, a da ne trpe bolove. Nažalost, pravog lijeka nema, a iako analgetici mogu da pomognu ne preporučuje se bespotrebno kljukanje lijekovima.

>> 8 stvari koje bi svaka žena trebalo da zna o menstruaciji

Ono što, po mišljenju mnogih stručnjaka, može da pomogne kako sa bolom u grudima tako i sa samom menstruacijom jeste pravilna ishrana i redovna fizička aktivnost. Studije su pokazale da žene koje vode zdrav život imaju blaže simptome PMS-a, pa ako vam ovo predstavlja veliki problem pokušajte da izbacite so iz ishrane (koja inače dovodi do naticanja), zatim smanjite unos šećera, kofeina, alkohola i mleijčnih proizvoda.

- Google oglasi -

Vježbanje se preporučuje, ali bi u periodu kada su grudi osjetljive trebalo oprezno da birate vrstu fizičke aktivnosti – jer trčanje svakako nije dobra ideja. Umjesto toga, odlučite se za statične vježbe.

Izvor: 24sata.rs

- Google oglasi -

NAPIŠITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Novi Sadržaj

Oporavak pluća prirodnim lijekovima koji pomažu i poslije korone

Upala pluća je naročito opasna kod djece, starijih osoba, osoba sa oslabljenim imunitetom i rekonvalescenata. Upalu pluća prepoznajemo po...

Šta je dobro za sinuse i kako se tretiraju bolni i upaljeni sinus

Upala sinusa je otečenost nosne i sinusne sluznice koje se događa zbog alergija, virusne ili bakterijske infekcije. Upala sinusa...

Svaki dan uzimajte kašiku ovog napitka i oduševićete se rezultatima

Da biste postigli najbolji mogući efekat, svakodnevno uzimajte po 10 ml (jednu kašiku) ovog ljekovitog napitka i to tri...

Najmoćnije prirodno sredstvo protiv oticanja nogu

Oticanje nogu je veoma česta zdravstvena pojava koja nastaje zbog zadržavanja tekućine u organizmu što ima kao posljedicu teži...
- Google oglasi -

Šta je zdravije, maslac ili margarin? Odgovor će vas sigurno iznenaditi!

Potrošači su nerijetko u dilemi kada donose odluku o kupovini, margarin ili maslac. Maslac važi za nezdravu namirnicu s...

Ne zanemarujte ove bezazlene simptome koji mogu da budu uzrok vrlo ozbiljnih komplikacija, uključujući i karcinom

Mnogi ljudi zanemaruju ove simptome jer smatraju da je riječ o nečemu što nije ozbiljno. Ponekad simptomi gorušice mogu...

Ovo morate pročitati

Ishrana u trudnoći treba biti raznovrsna i kvalitetna

Zdrava ishrana je važna tokom cijelog života, ali posebno...

Dobra hrana za um i raspoloženje

Poznato je kako hrana ima veliki uticaj na opšte...
- Google oglasi -

Možda vas zanima? PREPORUČENO
Preporučeno za vas