LjepotaVježbanjeTop 3 vježbe disanja za bolji san, smirenje i...

Top 3 vježbe disanja za bolji san, smirenje i mršavljenje

-

Nepravilno disanje može poremetiti razmjenu kisika i ugljičnog dioksida i pridonijeti tjeskobi, napadima panike, umoru i drugim fizičkim i emocionalnim poremećajima. Postoje različite vježbe disanja koje se mogu koristiti za smirenje, za uspavljivanje i opuštanje i za mršavljenje. Ovdje ćemo navesti nekoliko tehnika disanja koje su se pokazale učinkovitima.

Pravilno disanje služi kao prevencija srčanih tegoba, pospješuje mršavljenje, odličan je način brzinskog uspavljivanja te djeluje kao sedativ na uznemirene živce.

- Google oglasi -

Ističemo prehranu, san, kretanje i higijenu kao najvažnije faktore za zdrav život, no kod utjecaja na organizam često se zanemaruje utjecaj pravilnog disanja.

Vježbe disanja

Duboko disanje: Uzmite dubok udah kroz nos, zadržite dah na nekoliko sekundi, a zatim polako izdahnite kroz usta. Ponavljajte ovu tehniku nekoliko minuta.

4-7-8 tehnika disanja: Udahnite kroz nos brojeći do 4, zadržite dah dok brojite do 7, a zatim izdahnite kroz usta dok brojite do 8. Ponavljajte ovu tehniku nekoliko puta.

Tehnika disanja dijafragmom: Udahnite polako kroz nos, osjećajući kako se vaš trbuh širi dok udišete. Zadržite dah na trenutak, a zatim polako izdahnite kroz usta dok se vaš trbuh spušta. Ponavljajte ovu tehniku nekoliko minuta.

- Google oglasi -

Nosno disanje: Zatvorite usta i udahnite kroz nos. Držite dah na nekoliko sekundi, a zatim polako izdahnite kroz nos. Ponavljajte ovu tehniku nekoliko minuta.

Vježba disanja za uspavljivanje

Dr. Andrew Weil, liječnik školovan na Harvardu, veliki je zagovornik tehnike disanja 4-7-8 koja opušta mišiće i čisti misli, a temelji se na drevnoj indijskoj praksi. Ovom tehnikom postiže se da više kisika uđe u pluća a samim time i u cijelo tijelo, i tako ga opušta. Dr. Weil ovu tehniku preporučuje, ne samo pred spavanje, već i tokom dana kada smo pod stresom.

Izdahnite u potpunosti zrak kroz usta uz glasno šištanje. Zatvorite usta, udišite tiho zrak kroz nos i u mislima brojite do četiri. Zadržite dah brojeći do sedam. Ponovo izdahnite u potpunosti zrak kroz usta uz glasno šištanje i neka to traje osam sekundi. Udahnite i ponovite ciklus tri puta za ukupno četiri udisaja.

Vježbe disanja protiv stresa i za trenutno smirenje

Ravnoteža je vrlo bitna stvar, a ona započinje kroz disanje. Da biste započeli, udišite zrak brojeći do 4, a zatim izdiđite također brojeći do 4 sve kroz nos, što će vas postupno umiriti. To činite 2 do 3 minute, a nakon što ste izvježbali tehniku kroz nekoliko dana, možete povećati brojanje na udisaju i izdisaju do šest, što će omogućiti još dublje disanje.

Vježbe disanja za mršavljenje

Stres često djeluje kao okidač gladi, odnosno tješenja kroz hranu, što se isto tako može riješiti putem disanja. Kod ove tehnike trebate udisati na nos brojeći do 4, a potom izdisati kroz usta koja su napućena kao da pijete kroz slamku brojeći do osam.

Pilates vježbe za ravan stomak

Druga hinduistička tehnika koja se savjetuje je udisanje na nos i izdisanje na usta brojeći do šest, a kod izdisanja treba izgovarati glas “hhhhh”. Kod sljedećeg izdisaja “hhhh” proizvodite sa zatvorenim ustima te se tako izmijenjujte. Ovo će smanjiti glad i djelovati umirujuće.

- Google oglasi -

Pratite nas na instagramu

1,102SljedbeniciPratite

Odgovori

Novi Sadržaj

Prednosti i ideje za upotrebu đumbira u svakodnevnoj prehrani

Đumbir je egzotična biljka koja se već hiljadama godina koristi ne samo kao začin već i kao lijek. Može...

Pažnja! Previše orašastih plodova nije dobro za zdravlje

Iako su orašasti plodovi zdravija verzija grickalica, pretjerivanje u njima može dovesti do neželjenih posljedica poput debljanja, problema s...

Primamljive prirodne maske za lice od voća i povrća koje će transformirati Vašu kožu

Vrijeme je da se malo pobrinete za sebe i za svoju kožu, stoga napravite sebi prirodne maske za lice...

Dugotrajna nesvjestica – koma –

Koma je najteži poremećaj stanja svjesti. Opisuje se kao stanje slično snu iz koga se bolesnik ne može probuditi,...
- Google oglasi -

Celer iznimno značajna biljka za dobro zdravlje

Celer je kao samonikla biljka bio je poznat već u staroj Grčkoj i Egiptu, kada je smatran simbolom sreće...

Vezivno tkivo, kolagen i vitamin C

Vezivno tkivo zajedno s hrskavičnim i koštanim čini potporno tkivo u našem organizmu. Radi se o tkivu rasprostranjenom posvuda...

Ovo morate pročitati

Cikorija – Ljekovita biljka za zdravlje cijelog organizma

Lisnata cikorija nije naročito proširena kao povrtlarska kultura, no...

Čajem od metvice protiv dlakavosti kod žena

Dvije do pet šoljica čaja od zelene metvice može...
- Google oglasi -

Možda vas zanima? PREPORUČENO
Preporučeno za vas