LjepotaVježbanjeTop 3 vježbe disanja za bolji san, smirenje i...

Top 3 vježbe disanja za bolji san, smirenje i mršavljenje

-

Nepravilno disanje može poremetiti razmjenu kisika i ugljičnog dioksida i pridonijeti tjeskobi, napadima panike, umoru i drugim fizičkim i emocionalnim poremećajima. Postoje različite vježbe disanja koje se mogu koristiti za smirenje, za uspavljivanje i opuštanje i za mršavljenje. Ovdje ćemo navesti nekoliko tehnika disanja koje su se pokazale učinkovitima.

Pravilno disanje služi kao prevencija srčanih tegoba, pospješuje mršavljenje, odličan je način brzinskog uspavljivanja te djeluje kao sedativ na uznemirene živce.

- Google oglasi -

Ističemo prehranu, san, kretanje i higijenu kao najvažnije faktore za zdrav život, no kod utjecaja na organizam često se zanemaruje utjecaj pravilnog disanja.

Vježbe disanja

Duboko disanje: Uzmite dubok udah kroz nos, zadržite dah na nekoliko sekundi, a zatim polako izdahnite kroz usta. Ponavljajte ovu tehniku nekoliko minuta.

4-7-8 tehnika disanja: Udahnite kroz nos brojeći do 4, zadržite dah dok brojite do 7, a zatim izdahnite kroz usta dok brojite do 8. Ponavljajte ovu tehniku nekoliko puta.

Tehnika disanja dijafragmom: Udahnite polako kroz nos, osjećajući kako se vaš trbuh širi dok udišete. Zadržite dah na trenutak, a zatim polako izdahnite kroz usta dok se vaš trbuh spušta. Ponavljajte ovu tehniku nekoliko minuta.

- Google oglasi -

Nosno disanje: Zatvorite usta i udahnite kroz nos. Držite dah na nekoliko sekundi, a zatim polako izdahnite kroz nos. Ponavljajte ovu tehniku nekoliko minuta.

Vježba disanja za uspavljivanje

Dr. Andrew Weil, liječnik školovan na Harvardu, veliki je zagovornik tehnike disanja 4-7-8 koja opušta mišiće i čisti misli, a temelji se na drevnoj indijskoj praksi. Ovom tehnikom postiže se da više kisika uđe u pluća a samim time i u cijelo tijelo, i tako ga opušta. Dr. Weil ovu tehniku preporučuje, ne samo pred spavanje, već i tokom dana kada smo pod stresom.

Izdahnite u potpunosti zrak kroz usta uz glasno šištanje. Zatvorite usta, udišite tiho zrak kroz nos i u mislima brojite do četiri. Zadržite dah brojeći do sedam. Ponovo izdahnite u potpunosti zrak kroz usta uz glasno šištanje i neka to traje osam sekundi. Udahnite i ponovite ciklus tri puta za ukupno četiri udisaja.

Vježbe disanja protiv stresa i za trenutno smirenje

Ravnoteža je vrlo bitna stvar, a ona započinje kroz disanje. Da biste započeli, udišite zrak brojeći do 4, a zatim izdiđite također brojeći do 4 sve kroz nos, što će vas postupno umiriti. To činite 2 do 3 minute, a nakon što ste izvježbali tehniku kroz nekoliko dana, možete povećati brojanje na udisaju i izdisaju do šest, što će omogućiti još dublje disanje.

Vježbe disanja za mršavljenje

Stres često djeluje kao okidač gladi, odnosno tješenja kroz hranu, što se isto tako može riješiti putem disanja. Kod ove tehnike trebate udisati na nos brojeći do 4, a potom izdisati kroz usta koja su napućena kao da pijete kroz slamku brojeći do osam.

Pilates vježbe za ravan stomak

Druga hinduistička tehnika koja se savjetuje je udisanje na nos i izdisanje na usta brojeći do šest, a kod izdisanja treba izgovarati glas “hhhhh”. Kod sljedećeg izdisaja “hhhh” proizvodite sa zatvorenim ustima te se tako izmijenjujte. Ovo će smanjiti glad i djelovati umirujuće.

- Google oglasi -

Pratite nas na instagramu

1,105SljedbeniciPratite

Odgovori

Novi Sadržaj

Anti-upalna hrana na vašem stolu – 8 namirnica koje su zdrave za tijelo

Kada kažemo da se zdravo hranimo, onda je to subjektivno značenje. Nema standardnog načina da jedete zdravu hranu. Zapravo,...

5 prirodnih načina za ublažavanje ječmenca na oku – Isprobajte prirodne metode za brže ozdravljenje

Ječmenac na oku, poznat i kao hordeolum, je upalna infekcija koja se javlja na rubu kapka. To je često...

Otkrijte nevjerovatne zdravstvene koristi kajsija! Broj 7 će vas iznenaditi

Jeste li ikada pomislili da nešto tako ukusno kao što su kajsije može biti i iznimno korisno za vaše...

Otkrijte tajne prirodnih trikova za potpunu zaštitu kose od sunca i soli

Isto kao što tijelo mažete zaštitnom kremom dok ste na suncu, tako isto koristite preparate za zaštitu kose od...
- Google oglasi -

Svećenik Romano Zaga ističe ovaj recept: Recept od aloje za ozdravljenje od karcinoma

Brazilski redovnik, pater Romano Zago, otac je ovog lijeka koji se već generacijama prenosi u mnogim porodicama širom svijeta....

Ženski problemi: Kako vratiti ravnotežu intimnom području?

Kako bi bili sretni i zadovoljni te s lakoćom obavljali svakodnevne obveze potrebna nam je ravnoteža iznutra i izvana....

Ovo morate pročitati

Prirodni lijekovi za bolne afte u usnoj šupljini i jeziku

Neugodni prištiči koji se javlja u ustima zapravo je...

Bez šećera i konzervansa: Najlakši recept za domaći džem od jagoda

Osim lijepog izgleda i savršenog okusa, jagode, koje spadaju...
- Google oglasi -

Možda vas zanima? PREPORUČENO
Preporučeno za vas