ZdravljeJaja doprinose zdravlju

Jaja doprinose zdravlju

-

Jaja su bogata nutritijentima, sadrže u značajnim količinama skoro sve esencijalne vitamine i minerale kao i neke druge komponente koje povoljno djeluju na zdravlje. Proteini iz jajeta su visokog kvaliteta i predstavljaju standard za poređenje kvaliteta proteina iz drugih namirnica.

Doručak je najbolji način da se započne dan, oni koji ne preskaču doručak žive duže, manja je vjerovatnoća da će se ugojiti tokom života i imaju smanjeni rizik od dijabetesa. Jaje za doručak može da poboljša takođe pamćenje i kognitivne sposobnosti.

Jaja su savršeno rješenje za dijetu kojom se unosi malo ugljenih hidrata… Ni jedna namirnica ne ispunjava tako dobro sve uslove koje postavlja popularna Aktinsova dijeta, tj. dijeta kojom se unosi malo ugljenih hidrata a puno proteina kao jaja. Jaja sadrže oko 6 gr proteina, 4.5 gr masnoće, što je samo 7% od dnevnih potreba. Samo jedna trećina su zasićene masnoće dok 2 grama čine mono-nesaturisane masnoće. Jaje je i jedna od najjeftinijih namirnica koja je izvor visoko kvalitetnih proteina. Studije vođene na univerzitetu u Arizoni su zaključile da će nivo kolesterola u krvi kod zdravih ljudi ostati isti ako osoba jede jedno jaje dnevno. U preporukama za zdravu ishranu više ne postoje ograničenja koliko žumanaca osoba smije da konzumira nedjeljno.

- Google oglasi -

Jedan od esencijalnih nutritijenata – holin igra važnu neurološku ulogu u razvoju mozga i njegovim memorijskim fukcijama. Otkrivano je da nedostatak holina prije rođenja ima negativan uticaj na razvoj dijelova mozga povezanih za sposobnost učenja i pamćenja. Jaje sadrži 125mg holina, što zadovoljava 22% od dnevne potreba kod odraslih. Makularna degeneracija, oboljenje koje se javlja sa starenjem je jedan od glavnih uzroka sljepila. S obzirom da se produžio životni vijek stanovništva postaje veoma važna prevencija ove bolesti. Naučnici su otkrili da neki antioksidansi, pogotovo lutein i zeaksantin mogu da igraju važnu ulogu u smanjenju rizika od obolijevanja od ove ozbiljne bolesti oka.

- Google oglasi -

NAPIŠITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Novi Sadržaj

Ovo je pravilna i zdrava hrana koja se definitivno najbolje bori protiv stresa!

Stalno ste pod pritiskom? Ponekad imate osjećaj da vas hrana koju unosite čini još više umornima? Istina je da...

Prirodni recepti legendarnog travara: Evo zašto biste trebali luk pomiješati sa žlicom meda

Luk je snažan antioksidans, koji je zdraviji što mu je miris jači. Osim što je antioksidans, luk je bogat...

Ovih 12 znakova ukazuju na rak prostate

Rak prostate je zloćudni (maligni) tumor koji potječe od stanica prostate. Općenito, tumor prostate najčešće raste polako i dugi...

Reagirajte na vrijeme! 9 tipova boli u trbuhu koji mogu značiti ozbiljan problem

Bol u trbuhu, odnosno abdominalnom dijelu može biti bezopasna i prolazna, ali nekad može biti posljedica ozbiljnih stanja od...
- Google oglasi -

Dali ste upoznati sa štetnošću prve jutarnje cigarete?

Mnogi zapale cigaretu čim se probude, a da prije toga nisu barem doručkovali. Baš tim ljudima prijeti najveći rizik...

Napitak zlata vrijedan: Ova mješavina smanjuje holesterol, spriječava srčani i moždani udar

Ovaj napitak će vam za kratko vrijeme sniziti holesterol i sagorjeti masti. Oni koji su ga koristili kažu da...

Ovo morate pročitati

Cimet

Opis biljke: Cimet uspijeva u tropskoj Aziji ( Cejlon,...

Koristite istu četkicu za zube duže od tri mjeseca? Ozbiljno se zabrinite za svoje zdravlje!

  Masovna proizvodnja četkica za zube počela je 1885. godine...
- Google oglasi -

Možda vas zanima? PREPORUČENO
Preporučeno za vas