Koje namirnice čine laganu ishranu tokom “Vrućih” ljetnih dana

0
212

Ponašanje, ishranu i hidraciju čovjek treba prilagoditi toplim danima koji nastupaju. Treba izbjegavati boravak na suncu između 10 i 17 sati i, ako je moguće, boraviti u klimatiziranim ili dobro provjetrenim prostorijama.

Nositi laganu, ugodnu, svjetlu, široku odjeću od prirodnih vlakana, a za izlazak na sunce i veći šešir. Pokušajte izbjeći veći fizički napor u ovom periodu. Na hidraciju, odnosno pravilan unos tekućine, posebno se mora obratiti pažnja.

Najvažniji prirodni mehanizam kojim se ljudski organizam prilagođava visokim temperaturama jeste znojenje, prilikom čega se gube velike količine vode zajedno s elektrolitima (natrij, kalij, kalcij, magnezij, hlor, sulfati, karbonati, fosfati…).

Zbog toga izgubljenu tečnost bitno je što bolje i pravilnije nadoknaditi. Žeđ ikako ne smije biti indikator pravilne hidracije organizma. Kad osjetite žeđ, može se reći da se tijelo već nalazi u početnoj fazi dehidratacije (gubitak tečnosti).

Zdrave odrasle osobe dnevno bi trebale unijeti 0,3 decilitra tekućine po kilogramu tjelesne mase. Starije osobe, djeca, trudnice i osobe sa specifičnim bolestima i starijima zahtjevaju kontrolisano unošenje tekućine.

Generalno treba piti rashlađene napitke (obična voda, izotonične napitke, rashlađeni čaj), ali ne i jako hladne napitke. Alkoholna, gazirana i rashlađena pića te ona bogata kofeinom samo će pojačati proces dehidratacije, jer stimulišu izlučivanje tekućine iz organizma.

Kojim namirnicama dati prednost?

Bijela riba, školjke, rakovi i soja. Ljeto nudi čitavu lepezu obojenih plodova voća i povrća, koje uz visok sadržaj vode, žednom tijelu nude i elektrolite koji se vrtoglavo gube zbog pojačanog znojenja i ubrzanog disanja.

Zato su lubenica, dinja, paradajz, breskva, salata i brokula popularne ljetne namirnice. Mlijeko i mliječni proizvodi s niskim udjelom masti. Jela koja prijaju zimi, treba izbjegavati u vrijeme ljetnih vrućina. Jedite laganiju svježe pripremljenu hranu. Prednost dajte svježem voću i povrću.