Ishrana Koje namirnice čine laganu ishranu tokom "Vrućih" ljetnih dana

Koje namirnice čine laganu ishranu tokom “Vrućih” ljetnih dana

-

Ponašanje, ishranu i hidraciju čovjek treba prilagoditi toplim danima koji nastupaju. Treba izbjegavati boravak na suncu između 10 i 17 sati i, ako je moguće, boraviti u klimatiziranim ili dobro provjetrenim prostorijama.

Nositi laganu, ugodnu, svjetlu, široku odjeću od prirodnih vlakana, a za izlazak na sunce i veći šešir. Pokušajte izbjeći veći fizički napor u ovom periodu. Na hidraciju, odnosno pravilan unos tekućine, posebno se mora obratiti pažnja.

- Google oglasi -

Najvažniji prirodni mehanizam kojim se ljudski organizam prilagođava visokim temperaturama jeste znojenje, prilikom čega se gube velike količine vode zajedno s elektrolitima (natrij, kalij, kalcij, magnezij, hlor, sulfati, karbonati, fosfati…).

Zbog toga izgubljenu tečnost bitno je što bolje i pravilnije nadoknaditi. Žeđ ikako ne smije biti indikator pravilne hidracije organizma. Kad osjetite žeđ, može se reći da se tijelo već nalazi u početnoj fazi dehidratacije (gubitak tečnosti).

Zdrave odrasle osobe dnevno bi trebale unijeti 0,3 decilitra tekućine po kilogramu tjelesne mase. Starije osobe, djeca, trudnice i osobe sa specifičnim bolestima i starijima zahtjevaju kontrolisano unošenje tekućine.

- Google oglasi -

Generalno treba piti rashlađene napitke (obična voda, izotonične napitke, rashlađeni čaj), ali ne i jako hladne napitke. Alkoholna, gazirana i rashlađena pića te ona bogata kofeinom samo će pojačati proces dehidratacije, jer stimulišu izlučivanje tekućine iz organizma.

Kojim namirnicama dati prednost?

Bijela riba, školjke, rakovi i soja. Ljeto nudi čitavu lepezu obojenih plodova voća i povrća, koje uz visok sadržaj vode, žednom tijelu nude i elektrolite koji se vrtoglavo gube zbog pojačanog znojenja i ubrzanog disanja.

Zato su lubenica, dinja, paradajz, breskva, salata i brokula popularne ljetne namirnice. Mlijeko i mliječni proizvodi s niskim udjelom masti. Jela koja prijaju zimi, treba izbjegavati u vrijeme ljetnih vrućina. Jedite laganiju svježe pripremljenu hranu. Prednost dajte svježem voću i povrću.

- Google oglasi -

NAPIŠITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Novi članci

Tikvice čuvaju nerve, imaju dokazano zaštitno dejstvo po zdravlje

Spektar nutrijenata koje tikvice sadrže je prilično impresivan. Tikvice su sjajan izvor mangana, vitamina C, magnezijuma, vitamina...

Grašak izvor čak 8 vitamina, 6 minerala, prehrambenih vlakana i proteina…

Smatra se da zeleni grašak potječe iz centralne Azije i Europe, a sastavni je dio jelovnika tisućama...

Grašak veoma dobra namirnica za bubrege

Grašak je omiljena namirnica svih gurmana a i onih koji paze na svoje zdravlje - sadrži vitamine...

Pet Snažnih prirodnih antibiotika

Kako bismo se izliječili od bolesti, a opet ne podlegli lošoj strani farmaceutskih antibiotika, preporučuje se korištenje...

Ovaj trik za tjeranje komaraca niste znali ?

Toplo vrijeme ima svoje prednosti ali i mane. Uvijek kada pomislim na vrućinu, more, pecanje i ostale...

Rotkvica je vitaminska bomba

  Budući da rotkvice obiluju vitaminom C, folnom kiselinom i antocijaninima ovo sitno povrće...

Preporučeno

Tikvice čuvaju nerve, imaju dokazano zaštitno dejstvo po zdravlje

Spektar nutrijenata koje tikvice sadrže je prilično...

Možda vas zanima?POVEZANO
Preporučeno za vas